Emile Hermans

Naar aanleiding van zijn residentie bij Greylight Projects in Heerlen sprak Roy VoragenĀ  voor Radio Lima met kunstenaar Emile Hermans (www.emilehermans.com) over leven en werk rondom het niets. Draagt dit gesprek iets bij aan het niets of blijft dat niets een in zwijgen verhullend niets?

En het is een immens iets dat niets: het metafysische zwarte gat, het religieuze beginpunt (het zogenaamde tabula rasa in het christendom), het ethische imperatief (doen door niet-te-doen in het Taoisme), de begrenzing van de logica, een ontologische muur, psychologische ballast (leven als sisyfusarbeid), en etcetera etcetera.

Bovenal, kan kunst een rol van betekenis spelen in de verwarring om het niets? Zoja, kunnen kunstenaars iets bijdragen aan het niets? En zo niet, beginnen we dan opnieuw via een alternatieve omtrekkende beweging?

Om het gesprek niet meteen te laten verzanden in een zwart gat is het interview gestructureerd aan de hand van een zevental citaten: Ludwig Wittgenstein (tweemaal), Albert Camus, Friedrich Nietzsche, Kazimir Malevich, Johanna Drucker en John Cage.

Het gesprek tussen Hermans en Voragen vond plaats op perron vijf van station Maastricht; een plaats gekenmerkt door transitie is een goede plek voor dit onderwerp.

Beluister het Radio Lima interview met Emile Hermans hier:

 

1. 210603_0023