Hinter der Baustelle – soundpiece by Zoë Vlijm

In de zomer van 2021 werd er op Schinkel-Zuid opnieuw gesloopt. Het afbreken van een resterend stuk loods om plaats te maken voor het bouwen van een appartementencomplex en ‘Central Park’ betekende ook het eind van 3 jaar Stadstuin. Door deze beweging veranderde de plek en dus ook de geluiden.

Als onderdeel van het onderzoek van Hinter der Baustelle, naar de effecten van stedelijke transitie, heeft Zoë Vlijm zich beziggehouden met het maken van een soundscape. Hiermee wordt er een andere beleving van transitie uitgelicht, en kan er dieper worden ingedoken op de auditieve textuur die Schinkel-Zuid op dat specifieke moment had.

Vaak herinneren we een specifieke plek door wat we daar hebben meegemaakt, gevoeld of gezien. Van het huis waar je bent opgegroeid herinner je je misschien nog hoe groot de keuken was of van welke stof de bank was gemaakt. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat iedere plek ook een eigen geluid heeft?

In onze omgeving is er namelijk een constante toestroom van auditieve informatie. Daarin zitten pieken en dalen die samen een vorm van ruis tot stand brengen. Denk bijvoorbeeld aan een auto die voorbij komt rijden, het geritsel van een vloeitje, een onverstaanbaar geroezemoes uit een appartement boven een winkel… De ruis geeft een locatie een unieke textuur, net zoals de samenstelling van textiel in een trui of de ingrediënten in stamppot.

 

1. Geluidswerk Zoë Vlijm