BEWEGING EN INSTORTEN, in gesprek met Luuk Smits

BEWEGING EN INSTORTEN

BEWEGING EN INSTORTEN, een nieuwe podcast van radio LIMA. Luuk Smits, die in Rotterdam werkt en woont, is te gast. Smits heeft fotografie gestudeerd aan de KABK in Den Haag. Naast fotografie gebruikt hij video en installaties. Smits heeft verschillende residenties gedaan; zoals aan de ZK/U in Berlijn in 2022. Over deze laatste residentie schreef Luuk een persoonlijk essay met daarin zijn ervaringen in Berlijn in BK magazine.

Momenteel heeft Smits een lopende, tentoonstelling bij Greylight Projects: ‘As long as it lasts’. Tijdens de uitzending van radio LIMA is Roy Voragen op bezoek bij Smits om het gesprek aan te gaan over dit werk en het proces erachter. Smits heeft zijn studio in Rotterdam, waar hij Voragen ontving. In het gesprek bespreken Smits en Voragen de artistieke praktijk evenals de huidige tentoonstelling bij Greylight Projects. Daarnaast heeft het tweetal het over het gebouw waarin Smits zijn studio heeft: Het Wilde Weten. Dit is een platform voor hedendaagse kunst, discussie en debat.

Smits heeft een fascinatie met (stedelijk) bouwmateriaal. Fotografie speelt hier een belangrijke rol in. Gedurende zijn carrière is de rol van fotografie binnen Smits zijn werk aanzienlijk getransformeerd. Dergelijke ontwikkelingen zijn eveneens een belangrijk thema in Smits artistieke praktijk; welke hij bestempelt als ‘beweging’. Beweging is voor Smits in vele maten en vormen aanwezig in zijn praktijk; bewegen in en door een ruimte, stad of omgeving, maar ook beweging van beeld en materiaal. Via deze bewegingen stelt Smits vragen als; hoe komt materiaal op een (bouw)plek? Waar komt het vandaan? Dit heeft Smits ook gedaan in de tentoonstelling bij Greylight Projects met als focus een zandgroeve in Heerlen. Waar gaat dit zand naartoe? En: wát gebeurt er met dit zand? Is dit ook transformatie?

Deze podcast is gemaakt naar aanleiding van de expositie As long as it lasts van Luuk Smits bij Greylight Projects in Heerlen. Meer informatie hierover kun je vinden via deze link: https://greylightprojects.org/exhibitionas-long-as-it-lastsluuk-smits/

 

1. 202309 BEWEGING EN INSTORTEN - Luuk Smits